

"Understanding the complexity of Migration Today: Protecting our Blue Pacific Continent and People".

2025 REGULAR ANNUAL MEETING PROVISIONAL AGENDA

Time	No.	Item	Responsibility		
DAY ONE					
08.30-10.00 (1hr30min)	1.	Official Opening	Host and Chair		
10.00 -10.30		MORNING TEA			
10.30 -10.35 (5 mins)	2.	Statement by the Chair	Outgoing Chair and Incoming Chair		
10.35-10.40 (5 mins)	3.	Working Procedures and Appointment of the Drafting Committee	Chair		
10.40-10.45 (5 mins)	4.	Adoption of Agenda	Chair		
10.45-10.55 (10mins)	5.	CLOSED SESSION PIDC Board Report	Chair/Secretariat		
10.55-11.55PM (1hr)	6.	CLOSED SESSION (i) Secretariat Report (ii) Financial Update (iii) PIDC Audit Report (iv) Member Contribution Fund (v) 2025/26 Annual Work Programme and Budget	Chair/Committee Chairs/ Secretariat		
11.55-12.10PM (15 min)	7.	CLOSED SESSION Hosting an Immigration Ministers Conference – A Regional Vision for Collective Action	Members/open discussion		
12.10-1.00PM (50 mins)	8.	CLOSED SESSION New Draft PIDC Strategic Plan 2026 – 28/30: Shaping our Regional Direction Together	Facilitator: Dr Danielle Members/open discussion		
01.00-02.00PM		LUNCH			
02.00-03.00PM (1 hr)	9.	PIDC Member Country Reports – Sharing national priorities and regional insights All countries to share key achievements, challenges, opportunities and priorities for this reporting period	Members/open discussion Facilitator: DHOS/Tonga Immigration (TBC)		

03.00-03.30PM		AFTERNOON TEA	
03.30-05.00PM (1hr 30mins)	cont	PIDC Member Country Reports – Sharing national priorities and regional insights All countries to share key achievements, challenges, opportunities and priorities for this reporting period	Members/open discussion Facilitator: DHOS/Tonga Immigration (TBC)
07.00-09.00PM		Australia-NZ Dinner Venue: Top Restaurant	
		DAY TWO	
09.00-09.40 (40 mins)	10.	PIDC Regional Information Sharing Platform (RISP) A discussion on the new PIDC/IOM online platform and the results of the pilot phase programme and the opportunities and future of the platform.	PIDC, IOM & RISP Pilot Members
09.40-10.00 (20 mins)	11.	PIDC/IOM Labour Mobility Research Preliminary Findings A brief update on some initial findings of the regional research	Facilitator: TBC Panel: PIDC/IOM Research Expert
10.00-10.30		MORNING TEA	
10.30-11.20 (50 mins)	12.	Empowering Women in Leadership: Building Capacity, Breaking Barriers Panel discussion on Women in leadership	Facilitator: Australia Panel: Kiribati, Tonga, Cook Islands and RMI – OCO, PICP
11.20 -11.50 (30 mins)	13.	Immigration Legislation: challenges and opportunities Panel discussion on members experiences of reviewing legislations and the strategies adopted to push for the passing of the revised legislation in parliament.	Facilitator: PIDC Panel: Solomon Islands, Cook Islands, Fiji, & Niue
11.5012.30PM (40 mins)	14.	Border Management Priorities – ICAO Perspectives & Small Island States and the Pacific Expectations The ICAO and SIS Chair at the ICAO Working Group are to provide an update on recent updates and priorities from ICAO and emerging issues.	Facilitator: ICAO Panel: PNGICA & PIDC
12.30-1.30PM		LUNCH	
01.30-2.30PM (1hr)	15.	Emerging Technological Trends at our Borders – Immigration Department Perspective Panel discussion on members experiences in the technology development journeys and their vision for the future of travel in the pacific	Facilitator: ICAO (Dion) Panel: Australia, PIDC, PNG, NZ, Solomon Islands, Vanuatu, IOM
02.30-03.00PM		AFTERNOON TEA	

03.00-4.00PM (1hr)	16.	TALANOA - Evolving Regional Border Threats: Strengthening our Collective Response Panel discussion on emerging and increasing border threats and approaches to tackling these regional border issues	 Talanoa Facilitator – Gray (INZ) PIDC Members, PTCCC, PICP, OCO, FFA, PFC & UNODC 				
04.00-05.00PM (1hr)	17.	TALANOA - The Realities of Deportees/Returnees into the Pacific: challenges and best practices to sustaining the management of deportees/returnees Panel Discussion on the realities in the Pacific and national and regional solutions.	 Talanoa Facilitator – Gray (INZ) Members only 				
07.00-09.00PM		Free Night and Bingo Night Option @ Tanoa Dateline International Hotel Lobby					
DAY THREE							
09.00-10.00 (1 hr)	18.	Cybercrime in the Pacific: A Focus on Immigration Cybercrime Specialist/expert speaker	Facilitator: Speaker: UNODC				
10.00-10.30		MORNING TEA					
10.30-1.00PM (2hr 30mins)	19.	Bilateral Session. Bilateral/multilateral discussions with development partners	PIDC individual members and Development Partners				
01.00-02.00PM		LUNCH					
02.00-02.10PM (10 mins)	20.	2026 Regular Annual Meeting and election of Vice Chair	Chair/ Members				
02.10-02.20PM (10 mins)	21.	Election of PIDC Board members for 2025/26	Chair/Members				
02.20-03.00PM (40 mins)	22.	Other Business	Chair				
03.00-03.30PM		AFTERNOON TEA					
03.30-04.50PM (1hr 20mins)	23.	Adoption of the 2025 Communiqué	Chair				
04.50-05.00PM	24.	Official Closing and Closing Remarks	Chair and Secretariat				
06.30 – 9PM		Farewell Dinner Venue: TBC					