

Pacific Immigration Development Community 2024/25 Board Meeting 2 03 – 04 March, 2025 Apia, Samoa

Provisional Agenda

Board members are reminded of their duty to declare any direct or indirect pecuniary interest which may relate to matters under discussion.

No.		Item	Responsibility			
	Day One: Monday, 3 rd March, 2025					
1.	9.00-9.05	Opening Prayer	Chair			
2.	9.05-9.10 (5mins)	Opening of meeting, welcome, meeting business and matters arising	Chair and Secretariat			
3.	9.10-10.00 (50 mins)	 PIDC Board Committee Meetings: a. Governance Committee Amendments of PIDC Official Name in Official documents: Employees' Regulations; and Financial Regulations PIDC Scholarship Bond Policy PIDC Partnership Engagement Policy Social Media Platform Demonstration PIDC Logo Registration Update 	Governance Committee Chair & Secretariat			
	10-10.30	MORNING TEA				
	10.30 – 11.30 (1hr)	 b) Audit and Risk Committee Financial Update Audit Report (External/Internal) tenders Update New Membership Subscription Rate Reminder PIDC Stocktake Report Review Implementation Matrix Draft PIDC 2025/2026 Work Plan and Budget 	Audit & Risk Committee Chair & Secretariat			
	11.30 – 12.00pm (30 mins)	c. Human Resource Committee i. Human Resource Update	Human Resource Committee Chair & Secretariat			
4.	12.00 – 1.00pm (1 hr)	Strategic Focus Area 4: Governance and Secretariat Supporti.Secretariat Activity Updateii.Financial Updateiii.Members' Contribution Fund Updateiv.Australia and NZ Donor Fundingv.PNG Funding Agreementvi.Annual Report 2024vii.Draft PIDC Annual Work Plan 2025-26	Secretariat			
	1.00 – 2.00pm	LUNCH				
	2.00 – 3.00pm	Strategic Focus Area 4: Governance and Secretariat Support Continued	Secretariat			
	(1hr) 3.00 – 3.30pm	AFTERNOON TEA				
5.	3.30 – 4.00pm (30mins)	 PIDC Board Committee Updates – Committee Chairs to report on their meetings and issues discussed. i. Governance Committee ii. Audit and Risk Committee iii. Human Resource Committee 	Committee Chairs			
6.	4:00 – 5:00pm (1hr)	Strategic Focus Area 1: Partnership and Coordination i. PIDC Communication and Advocacy Update ii. Declaration of Partnerships update iii. PIFS Regional Initiatives iv. JHOPs v. UNODC Partnership Funding Initiatives	Secretariat/Open Discussion			

No.		Item	Responsibility
		Day Two: Tuesday, 4 th March, 2025.	
	9.00-9.05 am	Morning Devotion	Chair and Secretariat
7.	9.05-10.00 (55 mins)	Strategic Focus Area 2: National Immigration Strengthening i. ICAO ICBWG Update ii. PIDC ICBWG Technical Working Group Terms of Reference iii. PIDC Strategic Plan Review workshop iv. PIDC National Immigration Strengthening Programme Update	Secretariat/Open Discussion
	10-10.30	MORNING TEA	
8	10.30 – 11.30 (1hr)	 b) Strategic Focus Area 3: Border Enforcement and Traveller Facilitation a) PIDC Regional Information Sharing Platform Report/ Update b) Capacity Building Partnership Initiatives i. 7th Border Management & Identity Conference Report ii. Northern Pacific Intelligence Strengthening Support Initiative iii. PIDC NCP/RISP Regional Workshop 	Secretariat/Open Discussion
9	11.30 – 12.30pm (1hr)	RAM 2025 Preparation i. Arrangements ii. Theme iii. Agenda iv. Observers	Tonga/Secretariat
10.	12:30 – 1:00pm (30mins)	Other Business	Secretariat
	1.00 – 2.00pm	LUNCH	
	2.00 - 3.00pm (1hr) 3.00 - 3.30pm	Secretariat to Finalise Board Meeting Outcomes Document AFTERNOON TEA	Secretariat
11.	3.30 – 5.00pm (1.5 hrs)	Review of Outcomes, Recommendations and Board Decisions	Chair
		Meeting Ends	

NOTE:

- -
- 03 04 March: Board Meeting 05 06 March: Strategic Planning Workshop -