

"TOGETHER WE BUILD THE BLUE PACIFIC FOR OUR ECONOMIC PROSPERITY

2024 REGULAR ANNUAL MEETING PROVISIONAL AGENDA

25 – 27 June: Honiara, Solomon Islands

No.	Time	Item	Responsibility
	DAY ONE		
1.	08:30-10:00	Official Opening	Solomon Islands Immigration/Chair
	10:00 - 10:30	MORNING TEA	
2.	10:30 – 10:35 (5 mins)	Statement by the Chair	Outgoing Chair and Incoming Chair
3.	10:35 – 10:45 (10 mins)	Working Procedures and Appointment of the Drafting Committee	Chair
4.	10:45 – 10:50 (5 mins)	Adoption of Agenda	Chair
5.	10:50 – 11:10 (20 mins)	Secretariat Report and Launching of new PIDC Website	Secretariat
6.	11:10 – 11:20 (10 min)	CLOSED SESSION PIDC Board Report	Chair/Secretariat
7.	11:20 - 01.00PM (1hr40 min)	CLOSED SESSION (i) Financial Update (ii) Member Contribution Fund (iii) PIDC Stocktake Report (iv) Membership Contribution Review Report (v) PIDC Audit Report (vi) 2023 Annual Report (vii) 2024/25 Annual Work Programme and Budget	Chair/Secretariat and Members

No.	Time	Item	Responsibility
	01:00-02:00PM	LUNCH	
	02:00 – 03:00PM (1 hr.)	Item 7 continues	Chair/Secretariat
	03:00 – 03:30PM	AFTERNOON TEA	
8.	03:30 – 04:00PM	CLOSED SESSION	IOM & Members
	(30 mins)	PIDC – IOM Project: Online Reporting & Information	
		Sharing Platform	
9.	04:00 – 05:00PM	Member Country Reports	Members
	(1 hr.)		
	DAY TWO		
	09:00 – 10.00 (1 hr.)	Continuation of Member Country Reports	Members
		MORNING TEA	
10	10:00 - 10:30		
10	10.20 11.00484	Strengthening our Borders through Partnerships: The	Solomon
	10:30 – 11:00AM	Solomon Islands Experience	Islands/PNG/Australia/NZ & Members
	(30 mins)		Members
11.	11:00 – 11:40AM	Panel Discussion – Maritime Border Challenges: Emerging	FFA, PICP/PTCCC, Pacific Fusion
	(40 mins)	Maritime Trends in the Pacific	Centre, OCO, UNODC Maritime
			Programme & Members
12.	11:40 – 01:00PM	Panel Discussion – Changing Travel in the Pacific-	PNG, Australia, NZ, Fiji, other
	(1 hr 20mins)	Balancing Security and Facilitation: Pacific Experiences and	members, Vendor, UN
		Lessons	Countering Terrorist Travel
			Programme (CT Travel) & Airline
			ТВС
	01:00 – 02:00PM	LUNCH	
13.	02:00 – 03:00PM	Panel Discussion – Countering Serious Organised Crime:	PTCCC/PICP, OCO, Australia, Bali
	(1 hr.)	People Smuggling, Human Trafficking and Drugs	Process, UNODC & Members

No.	Time	Item	Responsibility
	03:00 – 03:30PM	AFTERNOON TEA	
14.	03:30 - 04:00	Regional Frameworks and Initiatives: Understanding it	PIFS/JHOPS & other identified
	(30 mins)	through an immigration Perspective	Partner/Member agencies
15.	04:00 - 05:00	Panel Discussion – Building Organisational Capacity,	Members – Fiji, Samoa,
	(1 hr.)	Expertise and Knowledge: Sustaining Operations for the	Australia, NZ, Solomon Islands
		Future	
	DAY THREE		
16.	08:30 - 10:00	FFA Vessel Surveillance and Monitoring System Site Visit	FFA
	(1hr 30 mins)	at FFA Headquarters in Honiara	
	10:00 - 10:30	MORNING TEA	
17.		Workshop Session	USP, Members & Partners
	10:30 - 11:30	PIDC- USP Masters in Border Security Programme:	
	(1 hr.)	Member and Partners Stakeholder Feedback	
18.	11:30 - 01:00	Bilateral Opportunities: Bilateral Engagements for	PIDC Members and Partner
	(1hr 30 mins.)	Members and Partner Organisations	Organisations
	01:00-02:00PM	LUNCH	
19.	02:00 – 02:30PM	Presentations and Reports from Observers	Observers
	(30 mins)		
20.	02:30 – 02:40PM	2025 Regular Annual Meeting and election of Vice Chair	Chair/PIDC Members
	(10 mins)		
21.	02:40 – 03:00PM	Election of PIDC Board Members for 2024/25 and PIDC	Chair/PIDC Members
	(10 mins)	Board meeting schedule for 2024/25	
	03:00 – 03:30PM	AFTERNOON TEA	
22.	03:30 - 04:00PM	Other Business	Chair/All Members
	(30 mins)		
23.	04:00 – 04:50PM	Adoption of the 2024 Communiqué	Chair/All Members
	(50 mins)		
24.	04:50 – 05:00PM	Official Closing	Chair and Host

No.	Time	Item	Responsibility
	(10min)		