24th PIDC Regular Annual Meeting PNGICA: Nadi, Fiji: 08 – 10 August 2022





| | | PROGRAMME | |
|--------------------|-------------|--|--|
| | | FRIDAY, 05 August 2022 | |
| 08:30 - 09:00 | | Registration | Secretariat |
| 09:00 - 05:00PM | | Management Board Meeting Venue: Tanoa International Hotel Conference Room | Board Members/Secretariat |
| | | Free Evening | |
| | | MONDAY, 08 August 2022 | |
| | | Day One | |
| 08:30 - 10:00 | Item 1 | Official Opening | PNGICA |
| 10:00 - 10:30 | | Morning Tea | |
| 10:30 - 10:35 | Item 2 | Statement by the Chair | Outgoing Chair/Incoming Chair (5 mins) |
| 10:35 - 10:40 | Item 3 | Working Procedures and Appointment of Drafting Committee | Chair (5 mins) |
| 10:45 - 10:50 | Item 4 | Adoption of Agenda | Chair (5 mins) |
| | Item 5 | OPEN SESSION | Secretariat |
| 10:50 – 11:10 | | Secretariat report | (20min) |
| 11:10 - 11:20 | Item 6 | CLOSED SESSION PIDC Board Report | Chair/Secretariat (10 min) |
| 11:20- 11:40 | Item 7(i) | CLOSED SESSION PIDC Financial Update | Secretariat/Members (20 min) |
| 11:40 – 11:50PM | Item 7 (ii) | CLOSED SESSION PIDC Audit Report | Secretariat/Members (10 min) |
| 11:50 - 12:00PM | Item 7(iii) | CLOSED SESSION Member Contribution Fund | Secretariat/Members (10min) |

| 10:50 - 11:10 | Item 5 | Secretariat report | (20min) |
|--------------------|-------------|--|---------------------------------|
| 11:10 - 11:20 | Item 6 | CLOSED SESSION PIDC Board Report | Chair/Secretariat (10 min) |
| 11:20- 11:40 | Item 7(i) | CLOSED SESSION PIDC Financial Update | Secretariat/Members (20 min) |
| 11:40 – 11:50PM | Item 7 (ii) | CLOSED SESSION PIDC Audit Report | Secretariat/Members (10 min) |
| 11:50 – 12:00PM | Item 7(iii) | CLOSED SESSION Member Contribution Fund | Secretariat/Members (10min) |
| 12:00 – 12:10PM | Item 7(iv) | CLOSED SESSION PIDC Head of Secretariat Recruitment | Secretariat/Members (10 mins) |
| 12:10 – 12:20PM | Item 7(v) | CLOSED SESSION Pacific Law Enforcement Conference Update | Secretariat/Members (10 mins) |
| 12:20 - 12:30PM | Item 7(i) | CLOSED SESSION New PIDC Strategic Plan 2022 - 25 | Secretariat/Members (10 mins) |
| 12:30 - 01:00PM | Item 7(vi) | CLOSED SESSION 2022/23 Annual Work Programme and Budget | Secretariat/Members (30 mins) |
| 01:00 - 02:00PM | | Lunch | |
| 02:00 - 03:00PM | Item 8 | OPEN SESSION PIDC Member Country Reports | Chair (1 hr.) |
| 03:00 - 03:20PM | | Afternoon Tea | |

| 03:20 - 04:00PM | Item 8 | OPEN SESSION | Chair |
|-----------------|--------|----------------------------------|----------|
| | | Member Country Reports continued | (40 min) |
| | | | |

04:00 - 05:00PM

06:30-09:30PM

Nadi International Airport Tour

End of Day One

WELCOME RECEPTION COCKTAIL HOSTED BY PIDC Time: 6.30pm – 8.00pm Venue: Tanoa International Hotel

| | | TUESDAY, 09 August 2022 | |
|--------------------|---------|--|--|
| | | Day Two | |
| 08:30 - 09:00 | | Coffee - Delegates assembling | |
| 09:00 - 09:30 | Item 9 | OPEN SESSION Panel Discussion - Reopening Borders and Adapting to New Operational Challenges: Lessons Learnt | Cook Islands, Fiji, Samoa & Palau/Members (30 min) |
| 09:30 - 10:00 | Item 10 | OPEN SESSION Panel Discussion: COVID-19 Vaccination Certificates for Cross Border Travel: Trends, Expectations and Standards | SPC, Fiji, Australia & NZ/Secretariat (30 min) |
| 10:00 - 10:30 | | Morning Tea | |
| 10:30 - 11:30 | Item 11 | OPEN SESSION WORKSHOP SESSION 1: Understanding Members Needs in a Post Pandemic Operating Environment: How can PIDC better support Members in an evolving operational landscape and what are our new priorities? | Facilitator: Secretariat (1hr) |
| 11:30 - 12:00PM | Item 12 | OPEN SESSION Panel Discussion - PIDC Strategic Plan Development Support Programme: Lessons and Opportunities | Panel: Palau, RMI & Tuvalu (30 min) |
| 12:00 - 12:30PM | Item 13 | OPEN SESSION Panel Discussion: Immigration Policy and Legislation Development | Panel: Tonga, Samoa, Solomon Islands and Tuvalu (30 min) |
| 12:30 - 12:40PM | Item 14 | OPEN SESSION Panel Discussion: PIDC Model Training Curriculum Development | Panel: Kiribati and Samoa (20 min) |
| 12:40 - 01:00PM | Item 15 | OPEN SESSION Panel Discussion: PIDC Model SOP Support - Future Priorities | Panel: Nauru and Fiji (20 min) |
| 01:00 - 02:00PM | | Lunch | |
| 02:00 - 02:30PM | Item 16 | OPEN SESSION Panel Discussion: Pacific Regional Framework on Climate Mobility | Panel: SPC, PIFS, IOM (30min) |
| 02:30 - 03:00PM | Item 17 | OPEN SESSION Panel Discussion: Looking Forward – Integrated Border Management Systems, Technology and the Digicel Future | Panel: IOM, IATA, UNCTAD, OCO and Cook Islands (30min) |
| 03:00 - 03:20PM | | Afternoon Tea | |
| 03:20 - 03:50PM | Item 18 | OPEN SESSION Panel Discussion: Charting forward in a changing global migration landscape: Reflections on the future of migration in the Pacific and how PIDC can navigate and thrive in this world | Panel: APSC, PPIU, PFC, PIDC, IOM & Members (30 min) |

| 03:50 - 05:00PM | Item 19 | OPEN SESSION WORKSHOP SESSION II: Combating Transnational Organized Crime. | Facilitators: UNODC, PTCN & PIDC (1hr 10mins) |
|--------------------|---------|---|--|
| 06:30-09:00PM | | End of Day Two Australia and New Zealand Dinner Venue: Sails Restaurant, Denarau Mariner, Nadi | |
| | | WEDNESDAY, 10 August 2022 | |
| | | Day Three | |
| 08:30 - 09:00 | | Coffee - Delegates gathering | |
| 09:00-10:00 | Item 20 | OPEN SESSION Panel Discussion: Capacity Building and Training Activities | Panel: Secretariat, PIDC Development Partners & Members (1hr) |
| 10:00 - 10:30 | | Morning Tea | |
| 10:30 - 11:20PM | Item 21 | OPEN SESSION Presentations and Reports from Observers i. PIFS ii. PICP iii. OCO iv. IOM v. UNODC vi. UNHCR vii. Pacific Fusion Centre viii.Australia Pacific Security College ix. USP | Observers (50 min) |
| 11:20 - 11:30PM | Item 22 | OPEN SESSION 2023 Regular Annual Conference and Election of Vice Chair | Chair/All Members (10min) |
| 11:30 - 11:40PM | Item 23 | OPEN SESSION Election of Management Board Members for 2022/23 and Management Board meeting schedule | Chair/ All Members (10min) |
| 11:40 - 12:00PM | Item 24 | OPEN SESSION Other Business | Chair/All Members (20min) |
| 12:00 - 01:00PM | | Lunch | |
| 01:30 - 03:00PM | | Drafting Committee drafts 2022 Conference Resolutions and Decisions | Drafting Committee (1hr30min) |
| 03:00-03:20PM | | Afternoon Tea | |
| 03:20 - 04:20PM | Item 25 | OPEN SESSION Adoption of the 2022 Communiqué | Chair/All Members (1hr) |
| 04:20- 04:30PM | Item 26 | Official Closing | Chair and Host (10 min) |
| | | Conference Ends | |
| 06:30 - 10:00PM | | Farewell Dinner to be hosted by PNG Immigration & Citizenship Venue: Vuda Mariner, Viseisei. | PNGICA & Secretariat |