

"Strengthening Information Sharing to Manage Irregular Migration and Secure Borders" Apia, Samoa: 18th— 22nd March, 2024



		DAY ONE: MONDAY – 18 MARCH 2024	
		Registration and Coffee	
9.00 – 10.00 <i>(1 hr)</i>	Session 1	Workshop Opening and Prayer Guest Opening & Welcome speech Official photo/media photos	Secretariat
10:00- 10:30am		OPENING COURSE MORNING TEA	
10.30 – 10.35am (5 mins)	Item 1	Administration & Ice Breaker	Facilitator: TBC
10.35 – 11.00am (25 mins)	Item 2	 Introduction & Overview of National Contact Points (NCP), Profiling Group (PG) & Maritime Group (MG) Objectives of the NCP, Profiling Group & Maritime Group Workshop Overview of the NCP/PG & Maritime Group Network Why they exist and key purpose/difference of each group. MOU on Information Sharing Expectations 	Facilitator: PIDC
11.00 – 12.00pm <i>(1hr)</i>	Item 3	 PIDC Network information sharing rules and protocols PIDC Information Sharing SOP Reporting or information sharing guidelines/collection plans/classifications etc. 	Facilitator: PIDC
12.00 – 1.00pm <i>(1hr)</i>	Item 4	Member Experience in sharing information ■ accessing and sharing restricted information	Facilitator: TBC
1:00 – 2:00PM		LUNCH	
2.00 – 3.00pm (1hr)	Item 5	 Understanding the context of Members Border Operations Sharing experiences: All Members are to share their experiences on their respective border operations and national approaches to sharing information (Identifying challenges and opportunities) 	Facilitator: TBC
3- 3.30PM		AFTERNOON TEA	
3.30 – 4.00pm (30 mins)	Item 6	Interagency Cooperation: Liaison and relationship management for NCPs and Profilers • PTCCC Network and Activity in the Pacific • Pacific Fusion Centre • OCO • FFA	Facilitator: TBC





"Strengthening Information Sharing to Manage Irregular Migration and Secure Borders" Apia, Samoa: 18th— 22nd March, 2024

4.00 – 5.00pm <i>(1 hr)</i>	Item 7	PTCCC network Activity Case Study: Transnational Crime Units experience — Solomon Islands TCU/ Samoa TCU	Facilitator: PTCCC
(1111)		FREE EVENING	
		DAY TWO: TUESDAY – 19 MARCH 2024	
9.00 –	Item 8	Reflection / Recap from day 1	
9.10am			Facilitator: PIDC
(10 mins)			
9.10 –	Item 9	PIDC Immigration Intelligence Network Capability and Platforms	
10.00am		 PIDC Information Sharing Network 	
(1 hr)		Intelligence Products	Facilitator: PIDC
		APAN Refresher	racintator: 1150
		 WhatsApp Analysis 	
		Open Forum Discussion	
10 - 10.30AM		MORNING TEA	
10.30 -	Item 10	Immigration Intelligence Products and how do we use it	
11.30am		 Intelligence Products and how Members use it 	Speaker: Penny
(1 hr)		 Case Study: Australia & NZ experience 	Facilitator: PIDC
		 Best practices in using intelligence products 	
11.30 -	Item 11	Trend Analysis/Information Sharing	
1.00pm		 Data Entry Analysis (Aust developed) 	Facilitator: PIDC
(1 hr 30		 Look at data, information & other relevant details to 	Speaker: Penny
mins)		develop reports	
1-2PM		LUNCH	
2.00 –	Item 12	PIDC-IOM Project: PIDC Reporting Tool/Resource	Facilitator: PIDC
3.00pm		 Overview and presentation of proposed PIDC Reporting 	Speaker: IOM
(1 hr)		tool/Resource	Speaker. 101vi
3.3.30P		AFTERNOON TEA	
M			
3.30 –	Item 13	PIDC-IOM Project: PIDC Reporting Tool/Resource continued	
5.00pm		 PIDC Reporting tool/Resource 	Facilitator: PIDC
(1 hr 30			Speaker: IOM
min)			
		FREE EVENING	
		DAY THREE: WEDNESDAY – 20 MARCH 2024	
9.00 –	Item 14	Reflection / Recap from day 2	
9.10am			Facilitator: PIDC
(10 mins)			
9.00 –	Item 15	Overview on current irregular people movement trends in the	Facilitator: PIDC





"Strengthening Information Sharing to Manage Irregular Migration and Secure Borders" Apia, Samoa: 18th— 22nd March, 2024

10.00am <i>(1hr)</i>		 Pacific Regional trends Country reports – Members share experiences on what they observing at their ports of entries 	Speakers: Members	
10- 10.30AM		MORNING TEA		
10.30 – 12.00 pm (1 hr 30 mins)	Item 16	Country reports continued from previous session.	Facilitator: PIDC Speakers: Members	
12.00 – 1.00pm (1 hr)	Item 17	REGIONAL THREATS (a) People Smuggling and Human Trafficking trends in the region - Members Sharing Experiences	Facilitator: PIDC Speakers: Australia & Members	
1-2 PM		LUNCH		
2.00 – 2. 30pm (30 mins) 2.30 – 3.00pm		(b) Identity Fraud types/Improperly documented passengers Notification/Alert (c) Imposters	Facilitator: PIDC Speakers: Australia & Members	
(30 mins) 3- 3.30PM		AFTERNOON TEA		
3.30 – 4.30pm (1 hr)		(d) Document examination and reporting	Facilitator: PIDC Speaker: Australia & Members	
4.30 – 5.00pm (30 mins)		(e) Cybercrimes	Facilitator: PIDC Speaker: PTCCC	
		FREE EVENING		
DAY FOUR: THURSDAY – 21 MARCH 2024				
9.00 – 9.10am (10 mins)	Item 18	Reflection / Recap from day 3	Facilitator: PIDC	
9.10 – 9. 20 am (10 mins)	Item 19	Maritime Domain Awareness Overview of maritime and UNODC programme	Facilitator: PIDC Speaker: UNODC	
9.20 – 10.00am	Item 20	Trends in the maritime area (Sea Ports/Mariners): Sharing of experiences	Facilitator: PIDC Speakers:	





"Strengthening Information Sharing to Manage Irregular Migration and Secure Borders" Apia, Samoa: 18th— 22nd March, 2024

(40 mins)		 What members are observing with Cruise Liners, Pleasure crafts, Fishing Vessels, Container Vessels and Seamen Illicit activity at sea & Regional Trends Referrals where risks or concerns are identified in seaports or mariners across the Pacific 	Members
10- 10.30AM		MORNING TEA	
10.30 –			
11.00am (30 mins)		Item 20 continued	
11.00 -	Item 21	Use of Maritime Domain Awareness Technology	Facilitator: PIDC
11.20am (20 mins)		Overview of MDA Technology	Speaker: PTCCC
11. 20 –		(a) Introduction to IORIS	
1.00PM			Facilitator: PIDC
(1hr 40 mins)			
1-2 PM		LUNCH	
2.00 –			
3.00pm		IORIS Training continued	Facilitator: PIDC
(1 hr)			
3- 3.30PM		AFTERNOON TEA	
3.30 –	Item 22	Asylum Seekers and Refugees	
5.00pm			Facilitator: PIDC
(1hr 30 mins)			Speaker: UNHCR
111113)		FREE EVENING	
		DAY FIVE: FRIDAY – 22 MARCH 2024	
9.00 –	Item 23	Reflection / Recap from day 4	
9.10am			Facilitator: PIDC
(10 mins)			
9.10 – 10.00am	Item 24	Table Top Exercise	Facilitator: PIDC
(50 mins)			i aciiitatoi. FIDC
10-		MORNING TEA	
10.30AM		IVIORIVING TEA	
10.30 -		Tuble Tee Francis continued	Facilitate DIDC
1.00pm (2hrs 30		Table Top Exercise continued	Facilitator: PIDC
(21113 30			





"Strengthening Information Sharing to Manage Irregular Migration and Secure Borders"

Apia, Samoa: 18th— 22nd March, 2024

mins)			
1-2 PM		LUNCH	
2.00 – 3.00pm <i>(1 hr)</i>		Table Top Exercise Group Presentations and Open Discussion	Facilitator: PIDC
3- 3.30PM		AFTERNOON TEA	
3.30 – 4.00pm (30 mins)	Item 25	Reporting Schedules & Virtual monthly briefing	Facilitator: PIDC
4.00 – 5.00pm <i>(1 hr)</i>	Item 26	 Workshop closing and wrap-up Roadmap NCP/Profiling Group/Maritime Group Reporting Commitment – virtual monthly briefing Outcomes - Summary of key course take-away message and how Participants will cooperate going forward as the NCP/PG network country reps; and RECOMMENDATIONS on next steps in regards to NCP and Profiling Group information sharing network activities 	Facilitator: PIDC
6.00pm- 10.00pm		PIDC Hosted Evening Event	

