

Pacific Immigration Development Community 2022/23 Board Meeting 2

17-18 April 2023: Port Moresby, PNG

Provisional Agenda

Board members are reminded of their duty to declare any direct or indirect pecuniary interest which may relate to matters under discussion.

Time	Item	Responsibility	
	DAY ONE: 17 April 2023		
09:00-09:20 (20 mins)	Opening of meeting, welcome, meeting business and matters arising	Chair and Secretariat	
09:20-10:00 (<i>40 mins</i>)	PIDC Board Committee Meetings: (a) Governance Committee (i) Employee Regulations Amendment	Governance Committee Chair/ Secretariat	
10:00 – 10:30	MORNING TEA		
10:30-12:00 (1 hr 30 mins)	2. (b) Audit and Risk Committee (i) PIDC Financial Update and Audit Report (ii) Membership Fees Formulae review (iii) Salary Scale Review (iv) Secretariat BSP Credit/Visa Card Access Update (v) Procurement and Contract Management (vi) Travel Policy (vii) COVID-19 Fund Update (viii) Draft Workplan and Budget 2023-24	Audit & Risk Committee Chair/Secretariat	
12:00 – 01:00pm (1 hour)	2.(c) Human Resource Committee (i) PIDC HOS Recruitment Update (ii) Recruitment of the DHOS (iii) Secretariat Staffing Needs	HR Committee Chair/Secretariat	
01:00 – 02:00pm	LUNCH		
02:00 – 03:00pm (1 hour)	3. Strategic Focus Area 4: Governance and Secretariat Support. a) Secretariat Activity Update b) Financial Update c) Members Contribution Fund Update d) PIDC HOS Recruitment Update e) Draft PIDC Workplan & Budget 2023-24 f) Draft PIDC Annual Report 2021-22	Chair/ Secretariat/ Open Discussion	
03:00 – 03:30pm	AFTERNOON TEA		
03:30 - 04:00pm (30 mins)	 4. PIDC Board Committee Updates – Committee Chairs will be invited to report on their meetings and issues discussed noting that the actual recommendations will be tendered to guide Board discussions during the specific Agenda Items. a) Human Resource Committee b) Audit & Risk Committee c) Governance Committee 	Committee Chairs	
04:00 – 05:00pm <i>(1 hour)</i>	 5. Strategic Focus Area 3: Border Enforcement and Traveller Facilitation a) Information Sharing Working Group b) PIDC National Contact Point and Profiling Group Workshop Update c) APAN and WhatsApp Communication Update d) Regional Law enforcement Collaboration Table Top Exercise Two 2023 	Secretariat/ Open Discussion	

Time	Item	Responsibility	
DAY TWO: 18 April 2023			
09:00 – 10:00 (1 hour)	6. Strategic Focus Area 2: National Immigration Strengthening a) PIDC Legislation Review Programme b) Strategic Plan Development Support Programme Update c) PIDC Leadership Training Course d) USP Post Graduate Programme Update & USP Masters Programme Development Proposal e) COVID-19 Support Programme Update f) Australia Border Force Capacity Building Update g) Hakili Matagi Immigration Core Elements (ICE) Coaching and Mentoring Workshop	Secretariat/Open Discussion	
10:00 – 10:30	MORNING TEA		
10:30 – 11:30 (1 hour) 11:30 – 12:00pm (30 mins) 12:00 – 12:30pm (30 mins)	7. Strategic Focus Areas 1: Partnership and Coordination a) Partnership Initiatives: Declaration of Partnership Update (OCO, PICP & PIDC) - Pacific Heads of Regional Law Enforcement Agency Talanoa Conference on Marine Domain Awareness and opportunities - OCO Collaboration b) UNDP Engagement in the Pacific c) Bali Process Observer Status Application and Partnership Engagements d) Biometrics Institute 8. PNGICA Hosted IBMS Workshop – Update 9. Regular Annual Meeting 2023 Update and Planning (i) Date, Venue and Logistics (ii) Theme (iii) RAM Agenda (iv) Observers	Secretariat/Open Discussion PNGICA/Secretariat/ Open Discussion Secretariat/Vanuatu/ Open Discussion	
12:30 – 01:00pm (30 mins)	(v) Vendors 10. Other Business	Chair/Open Discussion	
01:00 – 02:00pm	LUNCH		
02:00 – 03:00pm (1 hour)	Drafting Committee Drafting Board Meeting Outcomes	Drafting Committee	
03:00 - 03:30pm 03:30 - 04:30pm	AFTERNOON TEA		
(1 hour)	11. Review Recommendations	Open Discussion	
04:30 – 05:00pm (30 mins)	12. Meeting Closes	Chair	